2019.03.26.

Statisztika

 Cikkek olvasottsága : 828514

Címlap A pályázat bemutatása A pályázat rövid leírása
A pályázat rövid leírása PDF Nyomtatás E-mail

Operatív Program

Környezetvédelem és Energia Operatív Program

Pályázati konstrukció

KEOP-7.3.1.3 - "Természeti értékeink jó kezelése prioritási tengely"

A pályázat címe

Speciális biológiai értékeink és élőhelyeik megőrzése és rekonstrukciója - a DEBOTKERT projekt

 

A projekt célja röviden

A DEBOTKERT projekt fő célkitűzése a speciális biológiai értékek és élőhelyeik megőrzésére és rekonstrukciójára irányul, elsősorban természetvédelmi tevékenységet, másodsorban pedig az ezt szolgáló infrastrukturális korszerűsítésre irányuló tevékenységet (fűtési rendszer korszerűsítése, kerítés felújítása/pótlása, öntözőrendszer fejlesztése) tartalmaz.

 

Jelenlegi helyzet

A debreceni Nagyerdő Magyarország és Európa egyik legrégebben védett területe. Az 1 082 hektárnyi erdőben az évszázados tölgyek, gyertyánosok, ezüsthársak alatt tavasszal gyöngyvirágszőnyeg virágzik. Az erdő 31 hektárnyi részén 1939-ben hozták létre az ország első természetvédelmi területét. 1950-ben jelölték ki az új, nagyerdei természetvédelmi területet 86 hektáron. 1972-ben újabb 11 hektárral bővült. Az 1928-ban létesített Botanikus Kert mintegy 5 000 növényfaja között vannak trópusi ritkaságok is. Európai hírű az 1200 fajt, 50 000 növényt képviselő kaktusz-gyűjtemény. A kert őshonos növényfajainak száma 200, ebből ma 4 védett és 2 fokozottan védett. A védett madarak száma 70, a védett emlősök száma 24, a hüllőké 3, kétéltűeké 9, a halaké 2. A védett ízeltlábúak 100 körüli fajszámmal dicsekedhetnek. A kertben ma élő természetes és betelepített, illetve üvegházban kultivált növényfajok (taxonok) száma (a mai rendszerezés alapján) 5200 körüli.

A látogatók száma meghaladja a 22 000-t. A Fogyatékosok Intézetéből rendszeresen járnak tanulók a munkában segíteni. A kert jelentős botanikai kutatások színhelye, valamint szakirányú oktatás terepgyakorlatára igénybevett terület.

 

Főbb célkitűzések

  • A Botanikus Kert biológiai értékeinek és speciális gyűjteményeinek megőrzése.

  • A természet közeli társulások megőrzése.

  • Az átalakított társulások természet közelivé tétele, ezeken belül a növényi és az állati élőhelyek rekonstrukciója (növények visszatelepítése, invazív fajok visszaszorítása, állati szaporodó helyek kialakítása stb.), a regenerációs folyamatok elősegítése.

  • Az elsősorban a térségben (Nyírség és környéke) élő, veszélybe került növényfajok szaporítása, ex situ populációinak kialakítása, fenntartása, visszatelepítése.

  • A nemzetközi és hazai törvények által meghatározott ex situ növénymegőrzési irányvonalak követése, s a további kidolgozásukban együttműködés.

 

Konkrét célkitűzések

A még természetközeli gyöngyvirágos tölgyesek teljes rekonstrukciója, a nyílt homoki tölgyes újbóli visszaalakítása, rehabilitációja, a zárt homoki gyepek rekonstrukciója, a vizes élőhelyünk (helyeink) bővítése, részleges rekonstrukciója, minden társulás és élőhely regenerációjának elősegítése (visszatelepítések), invazív növényfajaink visszaszorítása. Tematikus gyűjteményi alapú élőhelyek kialakítása, továbbfejlesztése (mérsékelt éghajlati pozsgásgyűjtemény, kelet-ázsiai gyűjtemény, tölgygyűjtemény) saját mesterséges szaporítások stb. révén. Állati élőhely bővítése, itató, etető, szaporodó helyek megteremtése. A pályázati célok – ezáltal a kert működését is – kiszolgáló infrastruktúra fejlesztése (fűtéskorszerűsítés, öntözőrendszer fejlesztés), az ugyancsak e célokat védő kerítésrendszer pótlása és fejlesztése.

 

A projekt előkészítésére a DE 12 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.

A pályázott összeg 200 000 000 Ft, támogatási intenzitás 100%.

A projekt során létrehozott infrastruktúra fenntartásához szükséges forrásokat a költségvetési

törvény szerint biztosított mindenkori fenntartói támogatásból biztosítjuk.

 

 

- A projekt az Európai Unió támogatásával,

az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg -

 

Logók

 
 
 
UMFT
 
NFÜ
 
 
 
 
 
 


Fel!