2018.05.23.

Címlap Hírek
Agóra
Természettudományi élménypark Debrecenben? PDF Nyomtatás E-mail

Természettudományi élménypark Debrecenben? 1,9 milliárdos lehetőség

2009. február 04. 18:59

(MTI) - Városrehabilitációt és természettudományos fejlesztéseket kíván megvalósítani Debrecen városa abból az 1,9 milliárd forintból, amelynek 90 százalékára - 1,7 milliárd forintra - az Agóra Pólus programon pályáznak - jelentette ki Kósa Lajos, a város polgármestere a projekt beruházásait bemutató sajtótájékoztatón kedden, Debrecenben.

Kósa Lajos elmondta: a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett Agóra Pólus program kétfordulós pályázatának első fordulója zárult döntéshozatallal február 3-án. Az öt pólus és két társpólus város pályázatai közül egyedül Debrecen esetében nem csökkentettek a megpályázott főösszegen - hangsúlyozta.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a Debreceni Egyetemmel partnerségben pályázott 1,7 milliárd forintra, amit az egyetem kezelésében lévő botanikus kert fejlesztésére és rehabilitációra kíván fordítani. A 10 százalékos - mintegy 200 millió forintos - önerő hozzáadásával a projekt teljes költsége 1,9 milliárd forint - mondta a polgármester.

A városrehabilitáció keretében a Debreceni Botanikus Kert épületeit teljesen felújítanák, a természeti értékeit pedig kiszélesítenék, hogy a "botanikus kert a város éke legyen" - hangoztatta a polgármester.

A projekt másik fontos céljaként Kósa Lajos a természettudományos képzés fejlesztését és népszerűsítését jelölte meg, mert az ezirányú érdeklődés az utóbbi években drasztikusan csökkent. A város és az egyetem a Pólus programot megpróbálja annak a szolgálatába állítani, hogy a természettudományos képzést közelebb hozzák az emberekhez, annak eredményeit pedig hasznosítani tudják.

Az új beruházásokról szólva legfontosabbnak nevezte egy Természettudományos Élménypark megépítését, amelynek főépületében 545 látogató férne el. A központ kutatások, gyakorlatok helyszíne lenne egyebek közt a hidrobiológia, az orvosbiológia, a botanika, a fizika, a kémia és a napfizika területén, így az egyetemi tudásbázis megfelelően hasznosulna, és javulna a város versenyképessége.

A második fordulós pályázat beadási határideje még nem ismert, jelen állás szerint a beruházások megvalósulásának határideje 2010. novembere - közölte Kósa Lajos.

Forrás:

http://ingatlanmenedzser.hu/hirek/20090204_termeszettudomanyi_elmenypark_debrecen.aspx

 


Képek a kertrőlFel!