2019.03.26.

Statisztika

 Cikkek olvasottsága : 828479

DEBOTKERT hírek
Közlemény PDF Nyomtatás E-mail
Projekt zárórendezvény
2012.05.30
 
 
 
Projekt nyitórendezvény
2009.10.30.
 
 
 
 
Zöld utat kapott a DEBOTKERT projekt
2009.07.06

A KvVM Fejlesztési Igazgatósága 2009. július 6.-án kelt levelében értesítette a Debreceni Egyetemet, hogy a 2. fordulóra benyújtott DEBOTKERT projektjavaslatát elfogadta és 195.499.999 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette. A speciális biológiai értékek és élőhelyeik megőrzését és rekonstrukcióját célzó tevékenységek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.
A 2009. szeptember 1.-én aláírt támogatási szerződés értelmében a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok fenntartása alá tartozó Botanikus Kertben a Pálma-, Orchidea- és Kaktuszház fűtési rendszerének korszerűsítése, 8 hektár terület öntözőrendszerének kiépítése, komplex környezetvédelmi és élőhely-rekonstrukciós munkálatok kezdődnek még idén ősszel.

 

 

Második fordulóban a DEBOTKERT projekt
2009.05.26.
 
A 2009. április 30.-án 2. fordulóra benyújtott DEBOTKERT projektjavaslatot a Közreműködő Szervezet KEOP-3.1.3/2F/09-2009-0001 azonosító számon regisztrált, majd 2009. május 5.-én befogadott és értékelésre bocsátott.
Az első fordulóban 8 hónap állt a projektmenedzsment rendelkezésére, hogy elkészítse a részletes megvalósíthatósági tanulmányt, valamint a kivitelezési terveket, ütemezze a megvalósítandó tevékenységeket és elkészítse a részletes költségvetési táblákat. A felsorolt pályázati anyagok párhuzamosan készültek az első fordulót lezáró előrehaladási jelentéssel (ZPEJ), melyet a Közreműködő Szervezet 2009. május 26.-án elfogadott, ezáltal lezárva az előkészítési fordulót.

 

 

A Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok 2009. április 21-én lakossági fórumot rendezett a kezelésében álló Botanikus Kert természetvédelemi és élőhely-rekonstrukciós munkálatait érintő DEBOTKERT projekttel kapcsolatban.
2009.05.22.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv, Környezetvédelem és Energia Operatív Programjának (KEOP-2009-3.1.3.) keretében, nyertes pályázat esetén komplex természetvédelmi-, és infrastrukturális korszerűsítési munkálatok kezdődhetnek el a Botanikus kertben. A „Speciális biológiai értékeink és élőhelyeik megőrzése és rekonstrukciója a DEBOTKERT projekt” már sikeresen túl van a pályázat első fordulóján, melyben a Tudományegyetemi Karok 12 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el és használt fel az előkészítési munkálatok során.

Az április 21-ei lakossági fórumon a pályázati munkacsoport az érdeklődő hallgatóságnak beszámolt az elnyert összeg hasznosulásáról és a második fordulóra történő felkészülésről, illetve a tervezett tevékenységekről: a kertben élő állatfajok táplálkozó-, szaporodó- és egyéb élőhelyének kibővítése, a védett, fokozottan védett, veszélybe került növényfajok továbbszaporítása, az anyatelepek fenntartása, ex-situ megőrzése.

A pályázat infrastruktúrafejlesztést is magában foglal, ami tartalmazza az öntözőrendszer bővítését, a fűtési rendszer korszerűsítését, valamint a kerítés felújítását, bővítését. A lakossági kérdésre elhangzott, hogy a kerítés pótlására azért van szükség, mert jelenleg a Botanikus Kert körül 307 m-en egyáltalán nincs kerítés, így 18%-ban mindenféle védelem nélkül áll.

„A Botanikus Kert rehabilitációjából az egész város és a társadalom is profitálhat, hiszen a példaértékű környezet kialakításával pótolhatatlan természeti értékeink megőrzésére nyílik mód” – összegezte Dr. Szántó Zsuzsanna, a Tudományegyetemi Karok stratégiai igazgatója a fejlesztés társadalmi jelentőségét.
 


Logók

 
 
 
UMFT
 
NFÜ
 
 
 
 
 
 


Fel!